(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Зінкевич А.В. ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ПРОВЕДЕННЯ ПОДАТКОВОГО АУДИТУ ПІДПРИЄМСТВ Мета. Дослідження сучасних аспектів законодавчого регулювання та методичного супроводження аудиту податків на підприємстві. Методика дослідження. Для дослідження поставленої проблематики використовувалися загальнонаукові і спеціальні методи: діалектичний, дедуктивний, індуктивний, абстрагування та конкретизація, порівняльний та статистичний аналіз, графічний метод, системний підхід та ін. Результати дослідження. Досліджено законодавчі та інституційні аспекти здійснення аудиторської діяльності в Україні. Висвітлено основні постулати Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність». Систематизовано сукупність послуг, які не поєднуються з аудитом підприємств, оскільки вони становлять суспільний інтерес. Проаналізовано структурні елементи стандартів, виданих радою з міжнародних стандартів аудиту та надання впевненості. Доведено, що значну роль у розвитку аудиту відіграє Кодекс етики професійних бухгалтерів. Акцентовано увагу на пріоритетних питаннях податкового характеру під час здійснення аудиту на підприємстві. Висвітлено роль аудиторського висновку для суб’єкта аудиторської перевірки. Запропоновано перспективи розвитку аудиту в контексті перевіряння правильності податкової політики підприємства, які мають базуватися на стабільності законодавчої бази, враховувати економічні принципи, націлюватися на суспільні та фінансові ефекти. Наукова новизна результатів дослідження. Здійснено дослідження сучасних аспектів формування аудиторського звіту, запропоновано концепти удосконалення законодавчого базису аудиту податків на підприємстві. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження сприятимуть суттєвому поліпшенню документального супроводження аудиту податків на підприємстві, продукуватимуть фінансові ефекти для підприємства, покращать рівень розвитку аудиторської діяльності в Україні. Ключові слова: податковий аудит; підприємницька діяльність; бухгалтерський облік; аудиторський звіт; суб’єкти аудиторської діяльності; оподаткування; міжнародні стандарти аудиту. Зинкевич А.В. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЕ АСПЕКТЫ ПРОВЕДЕНИЯ НАЛОГОВОГО АУДИТА ПРЕДПРИЯТИЙ Цель. Исследования современных аспектов законодательного регулирования и методического сопровождения аудита налогов на предприятии. Методика исследования. Для исследования поставленной проблематики использовались общенаучные и специальные методы: диалектический, дедуктивный, индуктивный, абстрагирование и конкретизация, сравнительный и статистический анализ, графический метод, системный подход и др. Результаты исследования. Исследовано законодательные и институциональные аспекты осуществления аудиторской деятельности в Украине. Освещены основные постулаты Закона Украины «Об аудите финансовой отчетности и аудиторской деятельности». Систематизированы совокупность услуг, которые не сочетаются с аудитом предприятий, поскольку они представляют общественный интерес. Проанализированы структурные элементы стандартов, выданных советом по международным стандартам аудита и предоставления уверенности. Доказано, что значительную роль в развитии аудита играет Кодекс этики профессиональных бухгалтеров. Акцентировано внимание на приоритетных вопросах налогового характера при осуществлении аудита на предприятии. Освещена роль аудиторского отчета для субъекта аудиторской проверки. Предложены перспективы развития аудита в контексте проверки правильности налоговой политики предприятия, которые должны базироваться на стабильности законодательной базы, учитывать экономические принципы, нацеливаться на общественные и финансовые эффекты. Научная новизна результатов исследования. Проведено исследование современных аспектов формирования аудиторского отчета, предложены концепты совершенствования законодательного базиса аудита налогов на предприятии. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования будут способствовать существенному улучшению документального сопровождения аудита налогов на предприятии, продуцировать финансовые эффекты для предприятия, улучшат уровень развития аудиторской деятельности в Украине. Ключевые слова: налоговый аудит, предпринимательская деятельность, бухгалтерский учет, аудиторский отчет, субъекты аудиторской деятельности, налогообложения, международные стандарты аудита. Zinkevych A.V. ORGANIZATIONAL AND METHODICAL ASPECTS OF TAX AUDIT OF ENTERPRISES Purpose. The aim of the article is the research of modern aspects of legislative regulation and methodological support of audit of taxes at the enterprise. Methodology of research. General scientific and special methods are used to study the problem: dialectical, deductive, inductive, abstraction and concretization, comparative and statistical analysis, graphical method, system approach, etc. Findings. The legislative and institutional aspects of carrying out of audit activity in Ukraine are investigated. The main postulates of the Law of Ukraine “On Audit of Financial Reporting and Audit Activity” are highlighted. A set of services that are not combined with the audit of enterprises is systematized, since they are of public interest. The structural elements of the standards issued by the Council on International Standards of Audit and Assurance are analyzed. It is proved that the Code of Ethics of Professional Accountants plays an important role in the development of the audit. Attention is paid to the priority issues of tax nature during the audit at the enterprise. The role of the auditor’s report for the subject of auditing is highlighted. The prospects for the development of the audit in the context of checking the correctness of the tax policy of the enterprise, which should be based on the stability of the legislative framework, take into account economic principles, target social and financial effects, are proposed. Originality. The research of modern aspects of the audit report formation has been carried out; the concepts of improvement of the legislative basis for tax audit in the enterprise have been proposed. Practical value. The results of the study will greatly improve the documentary support of the audit of taxes at the enterprise, will produce financial effects for the company and improve the level of audit activity in Ukraine. Key words: tax audit; entrepreneurial activity; accounting; auditor’s report; subjects of audit activity; taxation; international standards of audit.