(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Негода Ю.В. ВПЛИВ ПОЛІТИКИ РЕФОРМУВАННЯ НА РОЗВИТОК АГРАРНОГО СЕКТОРУ КРАЇН З ПЕРЕХІДНОЮ ЕКОНОМІКОЮ Мета. Розглянути вихідні умови та політику реформ трансформованих моделей економік і визначити вплив політики реформування на розвиток аграрного сектору країн з перехідною економікою. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано наступний інструментарій методів наукового дослідження: діалектичний ‒ для визначення вихідних умови та політики реформ трансформованих моделей економік; аналітичний – при опрацюванні літературних та Internet-джерел; причинно-наслідковий – для визначення впливу політики реформування на розвиток аграрного сектору країн з перехідною економікою; абстрактно-логічний – для узагальнення викладеного матеріалу і формування висновків. Результати дослідження. Розглянуто вихідні умови та політики реформування трансформованих моделей економік. Встановлено вплив політики реформування на розвиток аграрного сектору країн з перехідною економікою. Доведено, що вихідні умови впливають на обсяги виробництва аграрного сектору в основному на початковому етапі перетворень, а в подальшому більш важливу роль відіграє політика реформування. Наголошено, що протягом перших п’яти років ринкових перетворень динаміка виробництва сільськогосподарської продукції значною мірою визначалася прямим і непрямим впливом вихідних умов на ефективність проведеної політики. Наукова новизна результатів дослідження полягає у виокремленні за циклічним підходом груп країн за темпами приросту валової сільськогосподарської продукції, визначених, виходячи з вихідних умов та політики реформування трансформованих моделей економік. Практична значущість результатів дослідження. Основні положення даного дослідження у формі методичних рекомендацій можуть бути використані під час моніторингу впливу політики реформування на розвиток аграрного сектору країн з перехідною економікою. Ключові слова: аграрний сектор; економіка; методологія; принципи; реформування; трансформація. Негода Ю.В. ВЛИЯНИЕ ПОЛИТИКИ РЕФОРМИРОВАНИЯ НА РАЗВИТИЕ АГРАРНОГО СЕКТОРА СТРАН С ПЕРЕХОДНОЙ ЭКОНОМИКОЙ Цель статьи. Рассмотреть исходные условия и политику реформ трансформированных моделей экономик, а также определить влияние политики реформирования на развитие аграрного сектора стран с переходной экономикой. Методика исследования. Для достижения поставленной цели использовано следующий инструментарий методов научного исследования: диалектический – для определения исходных условий и политики реформ трансформированных моделей экономик; аналитический – при обработке литературных и Internet-источников; причинно-следственный – для определения влияния политики реформирования на развитие аграрного сектора стран с переходной экономикой; абстрактно-логический – для обобщения изложенного материала и формирования выводов. Результаты исследования. Рассмотрены исходные условия и политики реформирования трансформированных моделей экономик. Установлено влияние политики реформирования на развитие аграрного сектора стран с переходной экономикой. Доказано, что исходные условия влияют на объемы производства аграрного сектора главным образом на начальном этапе преобразований, а в дальнейшем более важную роль играет политика реформирования. Отмечено, что в течение первых пяти лет рыночных преобразований динамика производства сельскохозяйственной продукции в значительной степени определялась прямым и косвенным влиянием исходных условий на эффективность проводимой политики. Научная новизна результатов исследования состоит в определении согласно циклического подхода групп стран зависимо от темпов прироста валовой сельскохозяйственной продукции, установленных исходя из исходных условий и политики реформирования трансформированных моделей экономик. Практическая значимость результатов исследования. Основные положения данного исследования в форме методических рекомендаций могут быть использованы во время мониторинга влияния политики реформирования на развитие аграрного сектора стран с переходной экономикой. Ключевые слова: аграрный сектор, экономика, методология, принципы, реформирование, трансформация Nehoda Yu.V. IMPACT OF REFORM POLICY ON THE DEVELOPMENT OF THE AGRARIAN SECTOR OF TRANSITION ECONOMIES Purpose. The aim of the article is to consider the baseline and policy of reforming transformed economic models and determine the impact of reform policies on the development of the agrarian sector of transition economies. Methodology of research. The following instrumental methods of scientific research are used to achieve this goal: dialectic ‒ to determine the baseline conditions and policy reforms of transformed economic models; analytical ‒ in the development of literary and Internet sources; causal-to determine the impact of reform policies on the development of the agrarian sector of countries with economies in transition; abstract and logical ‒ for the generalization of the above material and the formation of conclusions. Findings. The initial conditions and policies of transformation of transformed economy models are considered. The influence of the reformation policy on the development of the agrarian sector of transition economies has been established. It is proved that the initial conditions affect the volumes of production of the agrarian sector mainly at the initial stage of transformation, and in the future, the reforming policy plays a more important role. It is emphasized that during the first five years of market transformations the dynamics of agricultural production is largely determined by the direct and indirect influence of the initial conditions on the effectiveness of the policy. Originality. The scientific novelty consists in distinguishing according to the cyclical approach of groups of countries in terms of the growth rates of gross agricultural products, determined on the basis of the baseline conditions and the policy of reforming the transformed models of economies. Practical value. The practical significance of the research results is that the main provisions of this study in the form of methodological recommendations can be used to monitor the impact of reform policies on the development of the agrarian sector of transition economies. Key words: agrarian sector; economy; methodology; principles; reformation; transformation.