(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Зубков С.О. КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ МОБІЛІЗАЦІЇ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА ТОРГІВЛІ Мета. Обґрунтування складових елементів організаційно-економічного механізму мобілізації ресурсного потенціалу підприємства. Методика дослідження. Монографічний – вивчення праць і обґрунтування власного трактування поняття організаційно-економічного механізму мобілізації ресурсного потенціалу підприємства; систематизації та узагальнення – виділення складових елементів організаційно-економічного механізму мобілізації ресурсного потенціалу підприємства; аналізу й моделювання – розробка моделі організаційно-економічного механізму мобілізації ресурсного потенціалу підприємства. Результати дослідження. Представлено авторське трактування поняття «організаційно-економічний механізм мобілізації ресурсного потенціалу підприємства». Розроблено модель організаційно-економічного механізму мобілізації ресурсного потенціалу підприємства та обґрунтовано складові елементи організаційно-економічного механізму мобілізації ресурсного потенціалу підприємства. Доведено, що побудова організаційно-економічного механізму мобілізації ресурсного потенціалу підприємства має поєднувати в собі значну сукупність елементів, від якості формування та застосування яких залежить ефективність заходів з мобілізації різних елементів ресурсного потенціалу, що безумовно, має відбитися на ефективності діяльності підприємства, особливо в умовах економічної та фінансової криз. Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено концептуальну модель організаційно-економічного механізму забезпечення мобілізації ресурсного потенціалу підприємства торгівлі, що включає в себе мету та завдання, принципи, суб’єкти та об’єкти мобілізації; підсистеми забезпечення, функціональну, цільову; методи, способи та інструменти мобілізації ресурсного потенціалу. Практична значущість результатів дослідження. Одержані результати можуть бути використанні в діяльності підприємств торгівлі під час формування системи мобілізації ресурсного потенціалу для підвищення ефективності його використання. Ключові слова: модель, підприємство, механізм, організаційно-економічний механізм, ресурсний потенціал. Зубков С.О. КОНЦЕПТУАЛЬНАЯ МОДЕЛЬ ОРГАНИЗАЦИОННО-ЭКОНОМИЧЕСКОГО МЕХАНИЗМА МОБИЛИЗАЦИИ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦИАЛА ПРЕДПРИЯТИЯ ТОРГОВЛИ Цель. Обоснование составляющих элементов организационно-экономического механизма мобилизации ресурсного потенциала предприятия. Методика исследования. Монографический – изучение трудов и обоснование собственной трактовки понятия организационно-экономического механизма мобилизации ресурсного потенциала предприятия; систематизации и обобщения – выделение составляющих элементов организационно-экономического механизма мобилизации ресурсного потенциала предприятия; анализа и моделирования – разработка модели организационно-экономического механизма мобилизации ресурсного потенциала предприятия. Результаты исследования. Представлено авторское трактование понятия «организационно-экономический механизм мобилизации ресурсного потенциала предприятия». Разработана модель организационно-экономического механизма мобилизации ресурсного потенциала предприятия и обоснованы составляющие элементы организационно-экономического механизма мобилизации ресурсного потенциала предприятия. Доказано, что построение организационно-экономического механизма мобилизации ресурсного потенциала предприятия должно сочетать в себе значительную совокупность элементов, от качества формирования и применения которых зависит эффективность мероприятий по мобилизации различных элементов ресурсного потенциала, что безусловно, отразиться на эффективности деятельности предприятия, особенно в условиях экономического и финансового кризисов. Научная новизна результатов исследования. Разработана концептуальная модель организационно-экономического механизма обеспечения мобилизации ресурсного потенциала предприятия торговли, которая включает в себя цели и задачи, принципы, субъекты и объекты мобилизации; подсистемы обеспечения, функциональную, целевую; методы, способы и инструменты мобилизации ресурсного потенциала. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты могут быть использованы в деятельности предприятий торговли при формировании системы мобилизации ресурсного потенциала для повышения эффективности его использования. Ключевые слова: модель, предприятие, механизм, организационно-экономический механизм, ресурсный потенциал. Zubkov S.O. CONCEPTUAL MODEL OF ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC MECHANISM OF MOBILIZATION OF RESOURCE POTENTIAL OF THE TRADE ENTERPRISE Purpose. The aim of the article is to substantiate the constituent elements of the organizational and economic mechanism of mobilization of the resource potential of the enterprise. Methodology of research. The following methods are used in the article, namely: monographic – to study the works and substantiate own interpretation of the concept of organizational and economic mechanism of mobilization of resource potential of the enterprise; systematization and generalization – selection of components of the organizational and economic mechanism of mobilization of resource potential of the enterprise; analysis and modelling – development of a model of organizational and economic mechanism for mobilizing the resource potential of the enterprise. Findings. The author’s interpretation of the concept “organizational and economic mechanism of mobilization of resource potential of the enterprise” is presented. The model of the organizational and economic mechanism of mobilization of resource potential of the enterprise is developed and the constituent elements of the organizational and economic mechanism of mobilization of resource potential of the enterprise are substantiated. It is proved that the construction of organizational and economic mechanism of mobilization of resource potential of the enterprise should combine a significant set of elements, the quality of formation and application of which depends on the effectiveness of measures to mobilize various elements of resource potential, which, of course, should affect the efficiency of the enterprise, especially in economic and financial crises. Originality. A conceptual model of the organizational and economic mechanism to ensure the mobilization of the resource potential of the trade enterprise, which includes the purpose and objectives, principles, subjects and objects of mobilization; support subsystems, functional, target; methods, ways and tools of resource potential mobilization. Practical value. The obtained results can be used in the activities of trade enterprises during the formation of the system of mobilization of resource potential to increase the efficiency of its use. Key words: model, enterprise, mechanism, organizational and economic mechanism, resource potential.