(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Луцик А.І., Синютка Н.Г. ВИКОРИСТАННЯ ВИДАТКОВОГО ІНСТРУМЕНТУ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ У ФОРМУВАННІ ЕФЕКТИВНОГО ФІСКАЛЬНОГО ПРОСТОРУ УКРАЇНИ Мета. Метою статті є наукове обґрунтування теоретичних аспектів використання видаткового інструменту фіскальної політики, а також здійснення аналізу результативності його застосування у національній практиці. Методика дослідження. В процесі дослідження використані методи загальнонаукових та емпіричних прийомів економічної науки, що ґрунтуються на системному підході, зокрема: методи наукового пізнання: діалектичний і логічний, аналізу та синтезу, узагальнення, графічного, статистичного аналізу – в процесі оцінювання результативності від державних видатків, наукового абстрагування – при розробленні пропозицій щодо підвищення ефективності використання видаткового інструменту фіскальної політики. Результати дослідження. Проведено аналіз ефективності видаткового регулювання при здійсненні фіскальної політики. Встановлено, що з метою забезпечення сталого суспільного розвитку необхідно збільшувати частку інвестиційних та інноваційних видатків, обмежуючи ріст соціальних та боргових виплат. При реалізації фіскальної політики слід визначати стратегічні цілі та розробляти довгострокові стратегії використання інструментів фіскальної політики для їх досягнення. Наукова новизна результатів дослідження. Удосконалено підходи, щодо використання державних видатків у якості інструменту впливу на соціально-економічні процеси. На відміну від існуючих, такий підхід дозволяє знизити дефіцитність бюджетів та сприяє формуванню підґрунтя сталого суспільного розвитку при раціональному фіскальному просторі. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження є підґрунтям для вдосконалення фіскальної та бюджетної політики, шляхом прийняття відповідних законодавчих змін. Ключові слова: фіскальна політика; інструменти фіскальної політики; видаткове регулювання; фіскальний простір; сталий суспільний розвиток; діджиталізація. Луцык А.И., Синютка Н.Г. ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ГОСУДАРСТВЕННЫХ РАСХОДОВ В КАЧЕСТВЕ ИНСТРУМЕНТА ФИСКАЛЬНОЙ ПОЛИТИКИ ПРИ ФОРМИРОВАНИИ ЭФФЕКТИВНОГО ФИСКАЛЬНОГО ПРОСТРАНСТВА УКРАИНЫ Цель. Целью статьи является научное обоснование теоретических аспектов использования государственных расходов в качестве инструмента фискальной политики, а также осуществление анализа результативности его применения в национальной практике. Методика исследования. В процессе исследования использованы методы общенаучных и эмпирических приемов экономической науки, основанные на системном подходе, в частности: методы научного познания: диалектический и логический, анализа и синтеза, обобщения, графического, статистического анализа – в процессе оценки результативности от государственных расходов, научного абстрагирования – при разработке предложений по повышению эффективности использования государственных расходов в качестве инструмента фискальной политики. Результаты исследования. Проведен анализ эффективности использования государственных расходов при осуществлении фискальной политики. Установлено, что с целью обеспечения устойчивого общественного развития необходимо увеличивать долю инвестиционных и инновационных расходов, ограничивая рост социальных и долговых выплат. При реализации фискальной политики следует определять стратегические цели, и разрабатывать долгосрочные стратегии использования инструментов фискальной политики для их достижения. Научная новизна результатов исследования. Усовершенствованы подходы относительно использования государственных расходов в качестве инструмента влияния на социально-экономические процессы. В отличие от существующих, такой подход позволяет снизить дефицитность бюджетов и способствует формированию базы для устойчивого общественного развития при рациональном фискальном пространстве. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования являются основой для совершенствования фискальной и бюджетной политики, путем принятия соответствующих законодательных изменений. Ключевые слова: фискальная политика, инструменты фискальной политики, государственные расходы, фискальное пространство, устойчивое общественное развитие, диджитализация. Lutsyk A.I., Synyutka N.H. USE OF AN EXPENSE INSTRUMENT OF FISCAL POLICY IN THE FORMATION OF EFFECTIVE FISCAL SPACE OF UKRAINE Purpose. The aim of the article is to provide scientific substantiation of theoretical aspects of the use of an expense instrument of fiscal policy, as well as an analysis of the effectiveness of its application in national practice. Methodology of research. Methods of general scientific and empirical methods of economic science based on a systematic approach are used in the course of the research, in particular: methods of scientific knowledge: dialectical and logical, analysis and synthesis, generalization, graphical, statistical analysis – in the process of evaluating the effectiveness of state expenditures, scientific abstraction – when developing proposals for increasing the efficiency of the use of a fiscal policy expense instrument. Findings. The analysis of the efficiency of expenditure regulation in the implementation of fiscal policy is carried out. It has been established that it is necessary to increase the share of investment and innovative expenditures, limiting the growth of social and debt payments in order to ensure sustainable social development. It is necessary to identify strategic goals and develop long-term strategies for using fiscal policy instruments to achieve them when implementing fiscal policy. Originality. Approaches to the use of public expenditures as an instrument of influence on social and economic processes are improved. Unlike existing ones, such an approach allows to reduce budget deficits and contributes to the formation of the basis for sustainable social development in a rational fiscal space. Practical value. The obtained results of the study are grounds for improving fiscal and budgetary policies by adopting appropriate legislative changes. Key words: fiscal policy, instruments of fiscal policy, expenditure regulation, fiscal space, sustainable social development, dizigitalization.