(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Кабай В.О. МОТИВАЦІЯ ТРУДОВОЇ МІГРАЦІЇ: ПРИЧИНИ, ТЕНДЕНЦІЇ, МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЮВАННЯ Мета. Визначення основних причин та провідних тенденцій трудової міграції, дослідження процесу мотивації трудової міграції та окреслення можливостей впровадження потенційних механізмів регулювання цього процесу в межах України. Методика дослідження. Теоретичною базою дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених з проблем трудової міграції, мотивації трудової діяльності та аналізу міграційних процесів. У процесі роботи були використані загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми: аналітичний – для збирання, узагальнення та обробки наукової інформації; абстрактно-логічний – для аналізу та систематизації матеріалу; табличний та графічний – для наочного представлення теоретичних положень та висновків дослідження. Результати дослідження. Досліджено основні причини трудової міграції, з визначенням їх груп, залежно від критерію мотивації. Розкрито провідні тенденції міграційних процесів у сфері трудових відносин. Визначено рушійні сили трудової міграції у вигляді переліку суспільно-політичних та соціально-економічних чинників. Згруповано позитивні та негативні наслідки, залежно від суб’єкта участі у процесі міграції. Обґрунтовано необхідність створення ефективного механізму регулювання трудової міграції населення. Запропоновано рекомендований перелік складових під час розробки механізму регулювання досліджуваного явища. Наукова новизна результатів дослідження. Автором згруповано мотиви трудової міграції з визначенням ключових груп: економічні, соціальні, політичні, військові, екологічні, а також удосконалено метод оцінки соціально-економічних наслідків трудової міграції через призму суб’єктів процесу. Крім того, набули подальшого розвитку наукові обґрунтування необхідності розробки дієвого механізму регулювання процесу трудової міграції через низку рекомендованих ключових складових. Практична значущість результатів дослідження. Дослідження мотивації трудової міграції, причин її виникнення та тенденцій розвитку відіграють вирішальну роль під час аналізу переваг і недоліків цього процесу для створення ефективного механізму її регулювання, що дозволить посилити позитивні наслідки та мінімізувати негативний вплив на всіх рівнях. Ключові слова: мотивація; трудова міграція; державне регулювання; міграційна політика; механізм регулювання. Кабай В.О. МОТИВАЦИЯ ТРУДОВОЙ МИГРАЦИИ: ПРИЧИНЫ, ТЕНДЕНЦИИ, МЕХАНИЗМЫ РЕГУЛИРОВАНИЯ Цель. Определение основных причин и ведущих тенденций трудовой миграции, исследование процесса мотивации трудовой миграции и очерчение возможностей внедрения потенциальных механизмов регулирования этого процесса в пределах Украины. Методика исследования. Теоретической базой исследования являются научные труды отечественных и зарубежных ученых проблем трудовой миграции, мотивации трудовой деятельности и анализа миграционных процессов. В процессе работы были использованы общенаучные и специальные методы и приемы: аналитический – для сбора, обобщения и обработки научной информации; абстрактно-логический – для анализа и систематизации материала; табличный и графический – для наглядного представления теоретических положений и выводов исследования. Результаты исследования. Исследованы основные причины трудовой миграции, с определением их групп, в зависимости от критерия мотивации. Раскрыты ведущие тенденции миграционных процессов в сфере трудовых отношений. Определены движущие силы трудовой миграции в виде перечня общественно-политических и социально-экономических факторов. Сгруппированы положительные и отрицательные последствия, в зависимости от субъекта участия в процессе миграции. Обоснована необходимость создания эффективного механизма регулирования трудовой миграции населения. Предложено рекомендованный перечень составляющих при разработке механизма регулирования изучаемого явления. Научная новизна результатов исследования. Автором сгруппированы мотивы трудовой миграции с определением ключевых групп: экономические, социальные, политические, военные, экологические; а также усовершенствован метод оценки социально-экономических последствий трудовой миграции через призму субъектов процесса. Кроме того, получили дальнейшее развитие научные обоснования необходимости разработки действенного механизма регулирования процесса трудовой миграции через ряд рекомендованных ключевых составляющих. Практическая значимость результатов исследования. Исследование мотивации трудовой миграции, причин ее возникновения и тенденций развития играют решающую роль при анализе преимуществ и недостатков этого процесса для создания эффективного механизма ее регулирования, что позволит усилить положительные последствия и минимизировать негативное влияние на всех уровнях. Ключевые слова: мотивация; трудовая миграция; государственное регулирование; миграционная политика; механизм регулирования. Kabai V.O. MOTIVATION OF LABOUR MIGRATION: CAUSES, TRENDS, MECHANISMS OF REGULATION Purpose. The aim of the article is the determination of the main causes and leading trends of labour migration, studying the process of motivation of labour migration and outlining the possibilities of introducing potential mechanisms for regulating this process within Ukraine. Methodology of research. The theoretical basis of the research is the scientific works of domestic and foreign scientists on labour migration, motivation of labour activity and analysis of migration processes. General scientific and special methods and techniques are used in the process of work: analytical – for the collection, compilation and processing of scientific information; abstract and logical – for analysis and systematization of the material; tabular and graphical – for a visual presentation of the theoretical positions and conclusions of the study. Findings. The main causes of labour migration, with the definition of their groups, depending on the criterion of motivation are investigated. The main tendencies of migration processes in the field of labour relations are revealed. The driving forces of labour migration are determined in the form of a list of social and political, social and economic factors. Positive and negative consequences, depending on the subject of participation in the migration process are grouped. The necessity of creation of an effective mechanism of regulation of labour migration of the population is substantiated. The recommended list of components during the development of the mechanism of regulation of the investigated phenomenon is proposed. Originality. The author groups the motives of labor migration with the definition of key groups: economic, social, political, military, environmental, as well as a method for assessing the social and economic consequences of labour migration through the prism of the subjects of the process. In addition, further development of scientific substantiation for the need to develop an effective mechanism for regulating the labour migration process, through a number of recommended key components. Practical value. The study of the motivation of labour migration, its causes and development trends play a crucial role in analyzing the advantages and disadvantages of this process to create an effective mechanism for its regulation, which will increase the positive effects and minimize the negative impact at all levels. Key words: motivation; labour migration; state regulation; migration policy; regulation mechanism.