(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Калініченко Д.Р., Запорожець Ю.В. ФАКТОРИ, ІНТЕНСИВНІСТЬ ТА НАСЛІДКИ МІГРАЦІЇ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ: МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ Мета. Визначення причин міграції людського капіталу країни та надання пропозицій щодо вирішення даної проблеми. Методика дослідження. Методологічним підґрунтям дослідження виступають: загальнонаукові і спеціальні методи (порівняння, узагальнення, типології, аналізу, синтезу, аналогії) – при оцінці сучасного стану ринку праці України та рівня розвитку людського капіталу; системний та історико-логічний підходи, пов’язані з реалізацією теорії людського капіталу. Результати дослідження. Визначено сутнісну характеристику людського капіталу та удосконалено його понятійний апарат. Проведена оцінка країни за індексом людського капіталу, визначено причини низької позиції країни у світовому рейтингу. Встановлено зв’язок між розвитком людського капіталу, ефективністю інновацій та станом ринку праці. Визначені сутнісні характеристики трудової міграції, наведено визначення міграції людського капіталу. Оцінено динаміку розвитку ринку праці в Україні, показників безробіття та міграції населення як ключових факторів міграції людського капіталу. Визначено основні напрямки для зниження міграційних настроїв населення. Наукова новизна результатів дослідження. Науково обґрунтовано вплив стану ринку праці (особливо характеристиками рівня зайнятості та безробіття), а також трудової міграції як факторів формування та індикаторів оцінки людського капіталу. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження спрямовані на визначення ключових індикаторів соціально-економічного розвитку на макро- і мезорівнях. Вони можуть бути використані при розробці державної і регіональної інноваційної політики та політики сприяння зайнятості населення. Ключові слова: зайнятість; безробіття; трудова міграція; людський капітал; міграція людського капіталу; оплата праці; конкурентоспроможність. Калиниченко Д.Р., Запорожец Ю.В. ФАКТОРЫ, ИНТЕНСИВНОСТЬ И ПОСЛЕДСТВИЯ МИГРАЦИИ ЧЕЛОВЕЧЕСКОГО КАПИТАЛА: БУДУЩЕЕ УКРАИНЫ Цель. Определение причин миграции человеческого капитала страны и разработка предложений по решению данной проблемы. Методика исследования. Методологическим основанием исследования выступают: общенаучные и специальные методы (сравнение, обобщение, типологии, анализа, синтеза, аналогии) - при оценке современного состояния рынка труда Украины и уровня развития человеческого капитала; системный и историко-логический подходы, связанные с реализацией теории человеческого капитала. Результаты исследования. Определено сущностную характеристику человеческого капитала и усовершенствован его понятийный аппарат. Проведена оценка страны по индексу человеческого капитала, определены причины низкой позиции страны в мировом рейтинге. Установлена связь между развитием человеческого капитала, эффективностью инноваций и состоянием рынка труда. Определены сущностные характеристики трудовой миграции, приведено определение миграции человеческого капитала. Оценена динамика развития рынка труда в Украине, показателей безработицы и миграции населения как ключевых факторов миграции человеческого капитала. Определены основные направления для снижения миграционных настроений населения. Научная новизна результатов исследования. Научно обосновано влияние состояния рынка труда (особенно характеристик уровня занятости и безработицы), а также трудовой миграции как факторов формирования и индикаторов оценки человеческого капитала. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования направлены на определение ключевых индикаторов социально-экономического развития на макро- и мезоуровне. Они могут быть использованы при разработке государственной и региональной инновационной политики и политики содействия занятости населения. Ключевые слова: занятость; безработица; трудовая миграция; человеческий капитал; миграция человеческого капитала; оплата труда; конкурентоспособность. Kalinichenko D.R., Zaporozhets Yu.V. FACTORS, INTENSITY AND CONSEQUENCES OF MIGRATION OF HUMAN CAPITAL: THE FUTURE OF UKRAINE Purpose. The aim of the article is to determine the causes of migration of human capital of the country and providing suggestions for solving this problem. Methodology of research. Methodological background of the research is: general scientific and special methods (comparison, generalization, typology, analysis, synthesis, analogy) – in assessing the current state of the Ukrainian labour market and the level of development of human capital; systematic, historical and logical approaches related to the implementation of the theory of human capital. Findings. The essential characteristic of human capital is determined and its conceptual apparatus is improved. The country has been evaluated by the index of human capital, the reasons for the country’s low position in the world ranking has been determined. The connection between the development of human capital, the efficiency of innovations and the state of the labour market has been established. The essential characteristics of labour migration are defined; definition of migration of human capital is given. The dynamics of labour market development in Ukraine, unemployment rate and population migration as the key factors of human capital migration are estimated. The basic directions for decrease of migratory attitudes of the population are determined. Originality. The impact of the state of the labour market (especially characteristics of the level of employment and unemployment) and labour migration as factors of formation and indicators of human capital assessment are scientifically substantiated. Practical value. The obtained research results are aimed at identifying key indicators of social and economic development on the macro- and mezo- levels. They can be used to develop state and regional innovation policies and employment promotion policies. Key words: employment; unemployment; labour migration; human capital; migration of human capital; labour remuneration; competitiveness.