(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Гринчуцький В.І., Блащак Б.Я. ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН, ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ Мета. Дослідження стану, тенденцій та перспектив розвитку харчової промисловості України та обґрунтування напрямків її стратегічного розвитку. Методика дослідження. В процесі дослідження для аналізу стану та тенденцій розвитку харчової промисловості використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: системний підхід та методи статистичного та економіко-математичного аналізу. Результати дослідження. Досліджено стан харчової промисловості та основні тенденції її розвитку та виокремлено 20 основних видів продукції, які є найбільш затребувані ринком. Визначено, що потужними драйверами розвитку харчової промисловості є декілька галузей, які безпосередньо пов’язані із виробництвом основних експортно-орієнтованих товарів, а саме: олії і тваринних жирів, какао, шоколаду та цукрових кондитерських виробів. Досліджено статистичні дані про обсяги виробництва та реалізації продукції та виокремлено основні підгалузі харчової промисловості, в яких спостерігались темпи росту обсягів виробництва продукції. Обґрунтовано середні індекси виробництва харчової продукції і сформовано висновки, які свідчать про стабілізацію ситуації у галузі та відновлення її економічного зростання порівняно з негативними тенденціями минулих років. Проведено ранжування продуктів харчування в порядку темпів їх зростання відносно попереднього періоду. Зазначено, що вітчизняні підприємства мають значні досягнення в експортній діяльності. Визначено регіони із найбільшим приростом обсягу виробництва продукції харчової промисловості. Встановлено, що на ринку харчової промисловості функціонує велика кількість підприємств різних розмірів і форм власності, які конкурують між собою на регіональних ринках. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовані стратегічні можливості харчової промисловості України на основі модернізації виробництва, збільшення обсягів виробництва та виходу на нові міжнародні ринки збуту. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані в практичній діяльності підприємств харчової промисловості. Ключові слова: харчова промисловість; виробництво; попит; продукція; експорт; збут; конкурентоспроможність. Гринчуцький В.И., Блащак Б.Я. ПИЩЕВАЯ ПРОМЫШЛЕННОСТЬ УКРАИНЫ: СОВРЕМЕННОЕ СОСТОЯНИЕ, ТЕНДЕНЦИИ И ПЕРСПЕКТИВЫ РАЗВИТИЯ Цель. Исследование состояния, тенденций и перспектив развития пищевой промышленности Украины и обосновании направлений ее стратегического развития. Методика исследования. В процессе исследования для анализа состояния и тенденций развития пищевой промышленности использованы общенаучные и специальные методы, в частности: системный подход и методы статистического и экономико-математического анализа. Результаты исследования. Исследовано состояние пищевой промышленности и основные тенденции ее развития и выделены 20 основных видов продукции, которые являются наиболее востребованы рынком. Определено, что мощными драйверами развития пищевой промышленности являются несколько отраслей, которые непосредственно связаны с производством основных экспортно-ориентированных товаров, а именно: масла и животных жиров, какао, шоколада и сахарных кондитерских изделий. Исследованы статистические данные об объемах производства и реализации продукции и выделены основные подотрасли пищевой промышленности, в которых наблюдались темпы роста объемов производства продукции. Обоснованы средние индексы производства пищевой продукции и сформированы выводы, которые свидетельствуют о стабилизации ситуации в отрасли и восстановлении ее экономического роста по сравнению с негативными тенденциями прошлых лет. Проведено ранжирование продуктов питания в порядке темпов их роста относительно предыдущего периода. Отмечено, что отечественные предприятия имеют значительные достижения в экспортной деятельности. Определены регионы с наибольшим приростом объема производства продукции пищевой промышленности. Установлено, что на рынке пищевой промышленности функционирует большое количество предприятий различных размеров и форм собственности, конкурирующих между собой на региональных рынках. Научная новизна результатов исследования. Обоснованные стратегические возможности пищевой промышленности Украины на основе модернизации производства, увеличения объемов производства и выхода на новые международные рынки сбыта. Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования могут быть использованы в практической деятельности предприятий пищевой промышленности. Ключевые слова: пищевая промышленность; производство; спрос; продукция; экспорт; сбыт; конкурентоспособность. Hrynchutskyi V.I., Blashchak B.Ya. FOOD INDUSTRY IN UKRAINE: CURRENT STATE, TRENDS AND PROSPECTS OF DEVELOPMENT Purpose. The aim of the article is the investigation of the state, trends and prospects of food industry development in Ukraine and substantiation of directions of its strategic development. Methodology of research. General scientific and special methods are used in the process of research for the analysis of the state and trends of the food industry, in particular: a systematic approach and methods of statistical, economic and mathematical analysis. Findings. The state of the food industry and the main tendencies of its development are investigated and 20 main types of products, which are the most demanded by the market, are distinguished. It has been determined that there are several branches of the food industry’s powerful drivers that are directly related to the production of the main export-oriented products, namely: oils and animal fats, cocoa, chocolate and sugar confectionery. The statistical data on volumes of production and sales of products are studied and the main sub-sectors of the food industry are distinguished, in which the growth rates of production volumes are observed. The average indices of food production have been substantiated and conclusions have been formed, which testify to stabilization of the situation in the industry and restoration of its economic growth in comparison with the negative tendencies of the previous years. Food products are ranked according to their growth rates relative to the previous period. It is noted that domestic enterprises have significant achievements in export activity. The regions with the largest increase in the volume of production of food products are determined. It has been established that a large number of enterprises of various sizes and forms of ownership that compete among themselves in the regional markets operates in the food industry market. Originality. The strategic opportunities of the food industry of Ukraine are substantiated on the basis of modernization of production, increase of volumes of production and entering new international markets. Practical value. The results of the study can be used in the practical activities of food industry enterprises. Key words: food industry; production; demand; production; export; sales; competitiveness.