(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Кисіль С.С. ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ Мета. Виявлення основних складових державної політики фінансової підтримки інноваційної діяльності сільськогосподарських підприємств та розробка основних напрямів державного регулювання фінансового забезпечення їх інноваційного розвитку. Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є системний підхід до пізнання фундаментальних положень економічної науки стосовно фінансової підтримки інноваційного розвитку сільськогосподарських підприємств. Для досягнення окресленої мети й вирішення поставлених завдань використано систему загально-наукових та спеціальних методів, а саме: інтегральної оцінки – для визначення рівня фінансової підтримки інноваційного розвитку сільськогосподарських підприємств, та експертних оцінок – для виявлення сучасних трендів державної фінансової підтримки діяльності підприємств. Результати дослідження. Розкрито економічний зміст державного регулювання діяльності сільськогосподарських підприємств. Представлено сутність фінансової підтримки аграрної галузі. Презентовано позиції України у глобальному рейтингу інноваційності та за рівнем глобальної конкурентоспроможності. Ідентифіковано існуючі проблеми фінансування інноваційної діяльності в Україні. Наукова новизна результатів дослідження. Виявлено сучасні тренди державної фінансової підтримки діяльності підприємств. Запропоновано пріоритетні напрями державного регулювання фінансового забезпечення інноваційного розвитку сільськогосподарських підприємств. Практична значимість результатів дослідження. Отримані результати дослідження є підґрунтям для розробки основних напрямів державного регулювання фінансового забезпечення інноваційного розвитку сільськогосподарських підприємств. Ключові слова: державне регулювання; державна фінансова підтримка; фінансове забезпечення; інноваційна діяльність; інноваційний розвиток; сільськогосподарські підприємства; аграрна галузь. Кисиль С.С. ГОСУДАРСТВЕННОЕ РЕГУЛИРОВАНИЕ И ФИНАНСОВАЯ ПОДДЕРЖКА ИННОВАЦИОННОГО РАЗВИТИЯ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ Цель. Выявление основных составляющих государственной политики финансовой поддержки инновационной деятельности сельскохозяйственных предприятий и разработка основных направлений государственного регулирования финансового обеспечения их инновационного развития. Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования является системный подход к познанию фундаментальных положений экономической науки относительно финансовой поддержки инновационного развития сельскохозяйственных предприятий. Для достижения намеченной цели и решения поставленных задач использована система научных и специальных методов, а именно: интегральной оценки – для определения уровня финансовой поддержки инновационного развития сельскохозяйственных предприятий и экспертных оценок – для выявления современных трендов государственной финансовой поддержки деятельности предприятий. Результати дослідження. Раскрыто экономическое содержание государственного регулирования деятельности сельскохозяйственных предприятий. Представлена сущность финансовой поддержки аграрной отрасли. Показаны позиции Украины в глобальном рейтинге инновационности и по уровню глобальной конкурентоспособности. Идентифицированы существующие проблемы финансирования инновационной деятельности в Украине. Научная новизна результатов исследования. Выявлены современные тренды государственной финансовой поддержки деятельности предприятий. Предложены приоритетные направления государственного регулирования финансового обеспечения инновационного развития сельскохозяйственных предприятий. Практическая ценность результатов исследования. Полученные результаты исследования являются основой для разработки основных направлений государственного регулирования финансового обеспечения инновационного развития сельскохозяйственных предприятий. Ключевые слова: государственное регулирование; государственная финансовая поддержка; финансовое обеспечение; инновационная деятельность; инновационное развитие; сельскохозяйственные предприятия; аграрная отрасль. Kysil S.S. STATE REGULATION AND FINANCIAL SUPPORT OF AGRICULTURAL ENTERPRISES INNOVATIVE DEVELOPMENT Purpose. The objectives of the study are to identify the main components of the state policy of financial support for the innovation activities of agricultural enterprises and to develop the main directions of state regulation of financial support for their innovative development. Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the study is a systematic approach to the knowledge of the fundamental principles of economics regarding the financial support for the innovative development of agricultural enterprises. To achieve the goal and solve the tasks, a system of in-scientific and special methods was used, namely: integral assessment – to determine the level of financial support for the innovative development of agricultural enterprises and the expert assessments – to identify current trends in state financial support for enterprises. Findings. The essence of financial support of the agrarian sector is presented. The position of Ukraine in the global innovation ranking and the level of global competitiveness is presented. The problems of innovative activity financing in Ukraine has been identified. The modern trends of state financial support of enterprises activity are revealed. Originality. The priority directions of the state regulation of financial provision of innovative development agricultural enterprises are offered. Practical value. The results of the study are the basis for the development of the main directions of state regulation of financial support for the innovative development of agricultural enterprises. Key words: state regulation; state financial support; financial provision; innovation activity; innovation development; agricultural enterprises; agrarian sector.