(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Ващенко І.В. ФОРМУВАННЯ КОН’ЮНКТУРИ РИНКУ КУКУРУДЗИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ Мета. Оцінка стану формування кон’юнктури ринку кукурудзи в Київській області. Методика дослідження. При проведенні дослідження використовувалися такі методи: монографічний (для всебічного й глибокого вивчення окремих явищ, процесів та виявлення причинно-наслідкових зв’язків їх розвитку), системний (полягає у дослідженнях певних об`єктів як складних систем), економіко-математичний (дав змогу встановити кількісний вплив окремих факторів на досліджуваний результат), статистичний (під час роботи з статистичною інформацією та виведення аналітичних виразів). Результати дослідження. Встановлено, що ринок кукурудзи в Україні останніми роками стає дедалі розвиненішою та прибутковішою сферою, спостерігається збільшення обсягів її загального виробництва. Виявлено, що останніми роками зростання попиту на кукурудзу на світовому ринку стало поштовхом для національних виробників цієї продукції у нашій державі. Свідченням цього є зростання за десятирічний період посівних площ під культурою майже вдвічі, а також відповідне збільшення її експорту за межами країни. Визначено, що Україна, розвиваючи всі ресурсні можливості щодо вирощування кукурудзи, стане провідним постачальником кукурудзи на світовому ринку, а використовуючи всі наявні потенційні можливості, сприятиме зростанню ефективності на ринку, що призведе до швидкого економічного зростання в галузі АПК та економіки загалом. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовані теоретичні і практичні рекомендації формування кон’юнктури ринку кукурудзи в Київській області. Практична цінність результатів дослідження. Результати нашого дослідження, а саме дослідження залежності урожайності кукурудзи від факторів по елементних витрат, можуть бути використані для вирішення проблем формування кон’юнктури ринку кукурудзи. Ключові слова: кукурудза; ринок; регресія; аналіз; кон’юнктура; підприємство; продукція. Ващенко И.В. ФОРМИРОВАНИЕ РЫНКА КОНЪЮНКТУРЫ КУКУРУЗЫ В КИЕВСКОЙ ОБЛАСТИ Цель. Оценка состояния формирования конъюнктуры рынка кукурузы в Киевской области. Методика дослидження. Пры проведении исследования использовались следующие методы: монографический (для всестороннего и глубокого изучения отдельных явлений, процессов и выявления причинно-следственных связей их развития), системный (состоит в исследованиях определенных объектов как сложных систем), экономико-математический (позволил установить количественное влияние отдельных факторов на исследуемый результат), статистический (при работе с статистической информации и вывода аналитических выражений). Результаты исследования. Установлено, что рынок кукурузы в Украине в последние годы становится все более развитой и прибыльной сферой, наблюдается увеличение объемов ее общего производства. Выявлено, что в последние годы рост спроса на кукурузу на мировом рынке стало толчком для национальных производителей этой продукции в нашей стране. Свидетельством этого является рост за десятилетний период посевных площадей под культурой почти вдвое, а также соответствующее увеличение ее экспорта за пределами страны. Определено, что Украина, развивая все ресурсные возможности выращивания кукурузы, станет ведущим поставщиком кукурузы на мировом рынке, а используя все имеющиеся потенциальные возможности, способствовать росту эффективности на рынке, что приведет к быстрому экономическому росту в области АПК и экономики в целом. Научная новизна результатов исследования. Обоснованные теоретические и практические рекомендации формирования рынка кукурузы в Киевской области. Практическая ценность результатов исследования. Результаты нашего исследования, а именно исследование зависимости урожайности кукурузы от факторов по элементных расходов, могут быть использованы для решения проблем формирования рынка кукурузы. Ключевые слова: кукуруза; рынок; регрессия; анализ; конъюнктура; предприятие; продукция. Vashchenko I.V. FORMATION OF THE MARKET SITUATION OF MAIZE IN THE KIEV REGION Purpose. The aim of the article is to assess the state of formation of the market situation for maize in the Kiev region. Methodology of research. The following methods are used in conducting the research: monographic (for the comprehensive and in-depth study of individual phenomena, processes and the identification of causal relationships of their development), systemic (consists in researching certain objects as complex systems), economics and mathematics (enabled to establish the quantitative effect of individual factors on the result of the study), statistical (when working with statistical information and outputting analytical expressions). Findings. It has been established that the corn market in Ukraine in recent years has become more and more developed and more profitable, there is an increase in the volume of its total production. It is revealed that in recent years, the growth of demand for it on the world market has been an impetus for national producers of this product in our country. An indication of this is the growth of the cultivated area under cultivation almost twice during the ten-year period, as well as the corresponding increase in its exports outside the country. It is determined that Ukraine, developing all resource possibilities for corn growing, will become the leading supplier of maize on the world market, and, using all available potential, will contribute to the growth of market efficiency, which will lead to rapid economic growth in the agro-industrial complex and the economy as a whole. Originality. Theoretical and practical recommendations for formation of the market conditions of maize in the Kyiv region are substantiated. Practical value. The results of our study, namely the study of the dependence of maize crop productivity on factors of elemental costs, can be used to solve the problems of forming the market situation for corn. Key words: maize; market; regression; analysis; conjuncture; enterprise; products.