(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Федоришина Л.М. ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНОГО СТАНУ ЗДОРОВ’Я ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ Мета. Дослідження на основі статистичних даних сучасного стану здоров’я дитячого населення України та виявлення на цій основі регіональних відмінностей. Методика дослідження. Теоретичною основою дослідження є наукові праці вітчизняних вчених за досліджуваною проблемою, а інформаційною базою – дані Державної служби статистики України. У процесі роботи були використані загальнонаукові методи та прийоми: формальної логіки, статистичного аналізу – для дослідження стану здоров’я дитячого населення України та його захворюваності за класами хвороб в регіональному розрізі; табличний – для наочного представлення статистичної інформації та отриманих результатів; абстрактно-логічний – при обґрунтуванні теоретичних положень і формулюванні висновків. Результати дослідження. На основі офіційної статистичної інформації здійснено аналіз стану здоров’я дитячого населення України. Проведено групування регіонів України за кількістю вперше зареєстрованих випадків захворювань за класами хвороб дітей віком 0-17 років у 2016 році. Встановлено, що найбільша питома вага захворювань зафіксована у Дніпропетровській, Львівській областях та м. Києві, а найменша - в Луганській, Сумській, Чернівецькій та Херсонській областях; найбільш поширеними хворобами майже для усіх регіонів є хвороби органів дихання і хвороби шкіри та підшкірної клітковини. Наукова новизна результатів дослідження. На основі ґрунтовного дослідження офіційної статистичної інформації про стан здоров’я дитячого населення України в регіональному розрізі отримано результати, які можуть стати підґрунтям розробки певних регіональних програм з охорони дитячого здоров’я. Практична значущість результатів дослідження. Одержані результати дослідження можуть бути використані при розробці дієвої концепції формування і збереження здоров’я дитячого населення як основи здоров’я та безпеки українського народу, його репродуктивного, інтелектуального й трудового потенціалу. Ключові слова: дитяче населення; здоров’я; захворюваність; регіон; хвороби. Федоришина Л.Н. ИССЛЕДОВАНИЕ СОВРЕМЕННОГО СОСТОЯНИЯ ЗДОРОВЬЯ ДЕТСКОГО НАСЕЛЕНИЯ УКРАИНЫ Цель. Исследование на основе статистических данных современного состояния здоровья детского населения Украины и выявление на этой основе региональных различий. Методика исследования. Теоретической основой исследования являются научные труды отечественных ученых по исследуемой проблеме, а информационной базой ‑ данные Государственной службы статистики Украины. В процессе работы были использованы общенаучные методы и приемы: формальной логики, статистического анализа ‑ для исследования состояния здоровья детского населения Украины и его заболеваемости по классам болезней в региональном разрезе; табличный ‑ для наглядного представления статистической информации и полученных результатов; абстрактно-логический ‑ при обосновании теоретических положений и формулировании выводов. Результаты исследования. На основе официальной статистической информации осуществлен анализ состояния здоровья детского населения Украины. Проведена группировка регионов Украины по количеству впервые зарегистрированных случаев заболеваний по классам болезней детей 0-17 лет в 2016 году. Установлено, что наибольший удельный вес заболеваний зафиксирован в Днепропетровской, Львовской областях и г. Киеве, а наименьшая ‑ в Луганской, Сумской, Черновицкой и Херсонской областях; наиболее распространенными болезнями почти для всех регионов являются болезни органов дыхания и болезни кожи и подкожной клетчатки. Научная новизна результатов исследования. На основе тщательного исследования официальной статистической информации о состоянии здоровья детского населения Украины в региональном разрезе получены результаты, которые могут стать основой разработки определенных региональных программ по охране детского здоровья. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты могут быть использованы при разработке действенной концепции формирования и сохранения здоровья детского населения как основы здоровья и безопасности украинского народа, его репродуктивного, интеллектуального и трудового потенциала. Ключевые слова: детское население; здоровья; заболеваемость; регион; болезни. Fedoryshyna L.M. RESEARCH OF THE CURRENT STATE OF HEALTH OF THE CHILDREN’S POPULATION OF UKRAINE Purpose. The purpose of the study is to research on the basis of statistical data on the current state of health of the children’s population of Ukraine and the identification of regional differences on this basis. Methodology of research. The theoretical basis of the research is the scientific work of domestic scientists on the problem under study, and the information base ‑ data of the State Statistics Service of Ukraine. In the process of work were used general scientific methods and techniques: formal logic, statistical analysis ‑ to study the health status of the children’s population of Ukraine and its incidence by class of diseases in a regional section; tabular ‑ for visual representation of statistical information and results obtained; abstract-logical ‑ in substantiating the theoretical positions and formulating conclusions. Findings. On the basis of state statistical information, an analysis of the health status of the children’s population of Ukraine was carried out. The grouping of regions of Ukraine according to the number of the first registered cases of diseases by classes of diseases of children aged 0-17 years in 2016 has been carried out. It was established that the largest proportion of the diseases was recorded in Dnipropetrovsk, Lviv regions and Kyiv, and the smallest in the Luhansk, Sumy, Chernivtsi and Kherson regions; the most common diseases for almost all regions are respiratory diseases and diseases of the skin and subcutaneous tissue. Originality. Based on a thorough study of official statistical information on the health status of the children’s population of Ukraine in the regional section, results have been obtained that may serve as the basis for the development of certain regional programs for the protection of child health. Practical value. The obtained results can be used to develop an effective concept for the formation and preservation of the health of the child population as the basis for the health and safety of the Ukrainian people, its reproductive, intellectual and labour potential. Key words: child population; health; morbidity; region; diseases.