(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Дейнега І.О. ОЦІНЮВАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ОСВІТНЬОЇ МІГРАЦІЇ ДЛЯ РОЗВИТКУ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ УКРАЇНИ Мета. Узагальнення позитивного досвіду розвинутих країн щодо залучення іноземних студентів до їх системи надання освітніх послуг, оцінювання насиченості сегменту національного освітнього ринку, що формується студентами-іноземцями, а також розробка рекомендацій щодо перспектив його розвитку за участі вітчизняних вищих начальних закладів. Методика дослідження. В процесі дослідження використані такі наукові методи: історичний – для оцінювання насиченості сегменту національного освітнього ринку, що формується студентами-іноземцями; синтезу – для ідентифікування труднощів та позитивних моментів адаптації іноземної молоді в Україні; математичної статистики – для оцінювання динаміки частки іноземних студентів у вищих начальних закладах різних рівнів акредитації. Результати дослідження. Оцінено значення іноземних студентів у освітній діяльності вищих навчальних закладів України та світу. Акцентовано увагу на позитивних і негативних моментах навчання іноземців в Україні. Розглянуто тенденції освітньої міграції у світі. Наукова новизна результатів дослідження. Визначено, що залучення іноземних студентів на навчання до вищих навчальних закладів залежить не тільки від ефективності їх комунікаційної діяльності, наукового потенціалу та репутації, а також і від ефективності рішень місцевих та державних органів влади. Практична значущість результатів дослідження. Ідентифіковано об’єкти впливу на зростання частки студентів-іноземців в Україні, що дозволяє розробляти програми їх залучення на навчання у вітчизняні вищі навчальні заклади. Ключові слова: освітня міграція; освітні послуги; адаптація іноземних студентів; інтернаціоналізація освіти; рекрутинг. Дейнега И.А. ОЦЕНКА ВОЗМОЖНОСТЕЙ ОБРАЗОВАТЕЛЬНОЙ МИГРАЦИИ ДЛЯ РАЗВИТИЯ ВЫСШИХ УЧЕБНЫХ ЗАВЕДЕНИЙ УКРАИНЫ Цель. Обобщение положительного опыта развитых стран по привлечению иностранных студентов в их системы предоставления образовательных услуг, оценка насыщенности сегмента национального образовательного рынка, который формируется студентами-иностранцами, а также разработка рекомендаций относительно перспектив его развития с участием отечественных высших учебных заведений. Методика исследования. В процессе исследования использованы следующие научные методы: исторический – для оценки насыщенности сегмента национального образовательного рынка, который формируется студентами-иностранцами; синтеза – для идентификации проблем и положительных моментов адаптации иностранной молодежи в Украине; математической статистики – для оценки динамики доли иностранных студентов в высших учебных заведениях разных уровней аккредитации. Результаты исследования. Оценено значение иностранных студентов в образовательной деятельности высших учебных заведений Украины и мира. Акцентировано внимание на положительных и отрицательных моментах обучения иностранцев в Украине. Рассмотрены тенденции образовательной миграции в мире. Научная новизна результатов исследования. Определено, что привлечение иностранных студентов на обучение в высшие учебные заведения зависит не только от эффективности их коммуникационной деятельности, научного потенциала и репутации, а также от эффективности решений местных и государственных органов власти. Практическая значимость результатов исследования. Идентифицированы объекты влияния на рост доли студентов-иностранцев в Украине, что позволяет разрабатывать программы их привлечения на обучение в отечественные вузы. Ключевые слова: образовательная миграция; образовательные услуги; адаптация иностранных студентов; интернационализация образования; рекрутинг. Deineha I.O. EVALUATION OF OPPORTUNITIES OF EDUCATIONAL MIGRATION FOR DEVELOPMENT OF HIGHER EDUCATIONAL INSTITUTIONS OF UKRAINE Purpose. The aim of the article is to summarizing the positive experience of developed countries in attracting foreign students to their system of providing educational services, assessing the saturation of the segment of the national educational market, which is formed by foreign students, as well as developing recommendations for the prospects of its development with the participation of domestic higher education institutions. Methodology of research. In the process of research, the following scientific methods have been used: historical – to assess the saturation of the segment of the national educational market, which is formed by foreign students; synthesis – to identify difficulties and positive moments of adaptation of foreign youth in Ukraine; mathematical statistics – to assess the dynamics of the share of foreign students in higher institutions of primary education at different levels of accreditation. Findings. The value of foreign students in the educational activity of higher educational institutions of Ukraine and the world is evaluated. The emphasis is on the positive and negative aspects of teaching foreigners in Ukraine. The trends of educational migration in the world are considered. Originality. It is determined that the attraction of foreign students to study at higher educational institutions depends not only on the effectiveness of their communication activities, scientific potential and reputation, as well as on the effectiveness of the decisions of local and state authorities. Practical value. Objects of influence on the growth of the share of foreign students in Ukraine have been identified, which allows them to develop programs for their involvement in studies at domestic higher education institutions. Key words: educational migration; educational services; adaptation of foreign students; internationalization of education; recruiting.