ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ - Костецький , Ярослав Іванович; Сіранчук , Вадим Ігорович; Шинкарчук , Микола Богданович; Ярема , Віталій Вікторович (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Костецький Я.І., Сіранчук В.І., Шинкарчук М.Б., Ярема В.В.  ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИМета. Поглиблення теоретичних підходів до визначення економічної сутності інноваційно-інвестиційного потенціалу підприємств територіальної громади та обґрунтування особливостей його формування в умовах децентралізації та трансформаційних змін економічного середовища.Методика дослідження. У процесі дослідження застосовано метод аналізу та синтезу, який дозволив дослідити структурні елементи інноваційно-інвестиційного потенціалу підприємств, визначити взаємозв’язки між інноваційними ресурсами та інвестиційними можливостями, а також узагальнити ключові чинники його формування на рівні територіальної громади. Для уточнення теоретичних положень і поглиблення розуміння категорії «інноваційно-інвестиційний потенціал» використано абстрактно-логічний метод, що сприяв формуванню цілісного бачення економічної сутності даного поняття та визначенню його ролі у забезпеченні сталого розвитку місцевого підприємництва. Для виявлення тенденцій розвитку підприємств територіальних громад і визначення впливу інституційного середовища на інноваційно-інвестиційні процеси застосовано метод індукції та дедукції, який забезпечив можливість переходу від окремих фактів до загальних висновків. Застосування системного підходу дало змогу забезпечити розгляд інноваційно-інвестиційного потенціалу підприємств як багатокомпонентної системи, що формується під впливом внутрішніх ресурсів підприємств і зовнішніх соціально-економічних умов територіальної громади.Результати дослідження. Уточнено економічну сутність інноваційно-інвестиційного потенціалу підприємств територіальної громади як комплексної категорії, що поєднує інноваційну активність, інвестиційну спроможність та інституційні умови місцевого розвитку. Систематизовано теоретичні підходи до трактування інноваційно-інвестиційного потенціалу та виокремлено його ключові складові з урахуванням територіального аспекту. Визначено основні чинники формування інноваційно-інвестиційного потенціалу підприємств у межах громади в умовах децентралізації, зокрема роль місцевої влади, бізнес-інфраструктури та людського капіталу. Обґрунтовано взаємозв’язок між рівнем розвитку інноваційно-інвестиційного потенціалу підприємств і соціально-економічним зростанням територіальної громади. Наукова новизна результатів дослідження. Поглиблено теоретичні підходи до трактування економічної сутності інноваційно-інвестиційного потенціалу підприємств територіальної громади шляхом його розгляду як інтегрованої категорії, що формується під впливом інноваційної активності підприємств, інвестиційної спроможності та інституційних умов місцевого розвитку. Обґрунтовано сутність інноваційно-інвестиційного потенціалу підприємств територіальної громади з урахуванням умов децентралізації та змін в економічному середовищі.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані органами місцевого самоврядування під час розроблення та реалізації стратегій соціально-економічного розвитку територіальних громад, програм підтримки підприємництва та інноваційної діяльності. Отримані теоретичні узагальнення та висновки можуть бути застосовані керівниками підприємств для обґрунтування управлінських рішень щодо формування та ефективного використання інноваційно-інвестиційного потенціалу, підвищення інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності бізнесу. Результати дослідження можуть слугувати методологічною основою для подальших наукових розробок, а також бути використані в освітньому процесі при викладанні дисциплін економічного та управлінського спрямування.Ключові слова: інноваційно-інвестиційний потенціал, територіальна громада, інноваційний розвиток, інвестиційна діяльність, регіональний розвиток. Kostetskyi Ya.I., Siranchuk V.I., Shynkarchuk M.B., Yarema V.V.  THE ECONOMIC ESSENCE AND FEATURES OF THE FORMATION OF THE INNOVATION AND INVESTMENT POTENTIAL OF ENTERPRISES IN A TERRITORIAL COMMUNITYPurpose. The aim of the article is to deepen theoretical approaches to defining the economic essence of the innovation and investment potential of enterprises within a territorial community and to substantiate the features of its formation under conditions of decentralization and transformational changes in the economic environment.Methodology of research. The research process employed a method of analysis and synthesis, which made it possible to examine the structural elements of the innovation and investment potential of enterprises, identify the interrelationships between innovation resources and investment opportunities, and summarize the key factors in its formation at the local community level. To clarify the theoretical provisions and deepen the understanding of the category of “innovation and investment potential” an abstract and logical method was used, which contributed to the formation of a holistic view of the economic essence of this concept and the determination of its role in ensuring the sustainable development of local entrepreneurship. To identify trends in the development of local community enterprises and determine the impact of the institutional environment on innovation and investment processes, the method of induction and deduction was used, which made it possible to move from individual facts to general conclusions. The application of a systematic approach made it possible to consider the innovation and investment potential of enterprises as a multi-component system that is formed under the influence of internal resources of enterprises and external social and economic conditions of the territorial community.Findings. The economic essence of the innovation and investment potential of enterprises in the territorial community as a complex category combining innovation activity, investment capacity, and institutional conditions for local development has been clarified. Theoretical approaches to the interpretation of innovation and investment potential have been systematized, and its key components have been identified, taking into account the territorial aspect. The main factors shaping the innovation and investment potential of enterprises within the community in the context of decentralization have been identified, in particular the role of local authorities, business infrastructure, and human capital. The relationship between the level of development of the innovation and investment potential of enterprises and the social and economic growth of the territorial community has been substantiated.Originality. Theoretical approaches to interpreting the economic essence of the innovation and investment potential of local community enterprises have been deepened by considering it as an integrated category formed under the influence of the innovative activity of enterprises, investment capacity, and institutional conditions for local development. The essence of the innovation and investment potential of enterprises in the territorial community has been substantiated, taking into account the conditions of decentralization and changes in the economic environment.Practical value. The results of the study can be used by local authorities in developing and implementing strategies for the social and economic development of local communities, programs to support entrepreneurship and innovation. The obtained theoretical generalizations and conclusions can be applied by enterprise managers to substantiate management decisions regarding the formation and effective use of innovation and investment potential, increasing the investment attractiveness and competitiveness of business. The results of the study can serve as a methodological basis for further scientific developments, as well as be used in the educational process when teaching economic and management disciplines.Key words: innovation and investment potential, territorial community, innovative development, investment activity, regional development.
Keywords: інноваційно-інвестиційний потенціал; територіальна громада; інноваційний розвиток; інвестиційна діяльність; регіональний розвиток