ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ ГРАНТОВИМИ ПРОЄКТАМИ В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ ГАЛУЗІ - Садовська , Ірина Борисівна; Нагірська , Катерина Євгеніївна; Пуцентейло , Петро Романович (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Садовська І.Б., Нагірська К.Є., Пуцентейло П.Р. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ ГРАНТОВИМИ ПРОЄКТАМИ В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ ГАЛУЗІ Мета. Метою статті є обґрунтування теоретичних засад і визначення підходів до формування організаційно-економічних механізмів управління грантовими проєктами в енергетичній галузі. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є системний та інституційний підходи, які дозволяють розглянути управління грантовими проєктами як комплексне економічне явище. Методи аналізу і синтезу було застосовано для узагальнення наукових підходів; порівняльного аналізу – в процесі дослідження вітчизняного і зарубіжного досвіду. За допомогою структурно-функціонального підходу обґрунтовано складові механізму управління та змодельовано процеси реалізації грантових проєктів. Результати дослідження. Визначено принципи управління грантовими проєктами в енергетичній галузі. Розроблено концептуальну модель організаційно-економічного механізму, яка охоплює інституційні, фінансові, організаційні та інформаційні компоненти. Обґрунтовано систему показників оцінки ефективності реалізації грантових проєктів із урахуванням економічних, екологічних і соціальних факторів. Наукова новизна результатів дослідження. Удосконалено підхід до формування організаційно-економічного механізму управління грантовими проєктами шляхом інтеграції ризик-орієнтованого підходу, ESG-підходів і цифрових аналітичних інструментів. Подальшого розвитку набули теоретичні положення щодо ролі грантового фінансування як чинника підвищення енергетичної безпеки та інноваційної трансформації галузі. Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані положення доцільно використовувати підприємствами енергетичної галузі, органами державного управління та інституціями розвитку при впровадженні й супроводі грантових проєктів. Їхнє практичне застосування сприятиме підвищенню ефективності використання ресурсів, посилить прозорість управління, мінімізує ризики, покращить інструментарій для досягнення стратегічних цілей сталого розвитку енергетики держави. Ключові слова: грантові проєкти, грантова діяльність, енергетична галузь, управління проєктами, організаційно-економічний механізм, енергетична безпека, інноваційний розвиток, ESG, ефективність, державне регулювання. Sadovska I.B., Nahirska K.Ye., Putsenteilo P.R. ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC MECHANISMS OF GRANT PROJECT MANAGEMENT IN THE ENERGY INDUSTRY Purpose. The aim of this article is to establish the theoretical foundations and identify approaches to developing organizational and economic mechanisms for managing grant projects in the energy sector. Methodology of research. The methodological foundation of this study is based on systemic and institutional approaches, which allow for the examination of grant project management as a complex economic phenomenon. Methods of analysis and synthesis were applied to synthesize scientific approaches; comparative analysis was used to examine domestic and international experience. Using a structural-functional approach, the components of the management mechanism were substantiated and the processes of grant project implementation were modeled. Findings. The principles for managing grant projects in the energy sector have been defined. A conceptual model of the organizational and economic mechanism has been developed, covering institutional, financial, organizational, and informational components. A system of indicators for evaluating the effectiveness of grant project implementation has been established, taking into account economic, environmental, and social factors. Originality. The approach to the formation of an organizational and economic mechanism for managing grant projects by integrating a risk-oriented approach, ESG approaches and digital analytical tools has been improved. Theoretical provisions regarding the role of grant funding as a factor in improving energy security and innovative transformation of the industry have gained further development. Practical value. The proposed provisions should be used by energy industry enterprises, state administration bodies and development institutions when implementing and supporting grant projects. Their practical application will contribute to increasing the efficiency of the use of resources, strengthen the transparency of management, minimize risks, and improve the toolkit for achieving the strategic goals of the sustainable development of the state’s energy industry. Key words: grant projects, grant activities, energy industry, project management, organizational and economic mechanism, energy security, innovative development, ESG, efficiency, state regulation.