МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ ВОЄННО-ПОЛІТИЧНОЇ ОБСТАНОВКИ - Самойленко , Інна (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Самойленко І.О. МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ ВОЄННО-ПОЛІТИЧНОЇ ОБСТАНОВКИ Мета. Визначення механізмів підвищення рівня економічної безпеки та економічної стабільності соціально-економічної системи, що дозволить знайти та впровадити на практиці ефективні інструменти із забезпечення стану захищеності соціально-економічної системи від деструктивних чинників внутрішнього та зовнішнього характеру. Методика дослідження. В дослідженні використовувались такі методи: індукції, дедукції (для формулювання теоретичних положень економічної безпеки); аналізу та синтезу (для виокремлення основних підхід до економічної безпеки та розкриття її категоріальної сутності); системний підхід (при розкритті підходів та механізмів забезпечення економічної безпеки); формально-логічний (для визначення домінант забезпечення економічної безпеки та економічної стабільності соціально-економічної системи). Результати дослідження. Обґрунтовано, що економічну безпеку варто трактувати як стан надійної захищеності соціально-економічної системи від наявних та потенційних загроз із внутрішнього та зовнішнього середовища. Окреслено та розкрито підходи та механізми забезпечення економічної безпеки соціально-економічної системи. Розкрито можливості та переваги застосування ЦВС в умовах викликів воєнно-політичної обстановки. Наведено модель системи ЦВС. Зазначено, що практичним та універсальним інструментом, що дозволяє швидко реагувати на зміни в цивільному середовищі є аналіз PMESII-PT. Наукова новизна результатів дослідження. Набула подальшого розвитку теоретична концептуалізація економічної безпеки соціально-економічної системи в умовах викликів воєнно-політичної обстановки, що дало змогу виділити підходи до її трактування та запропонувати авторське бачення, виокремити механізми її забезпечення, обґрунтувати роль цивільно-військового співробітництва у забезпеченні економічної безпеки. Наведено модель системи ЦВС. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження мають практичне значення, зокрема, обґрунтовано використання цивільно-військового співробітництва як дієвого інституційного механізму підвищення рівня економічної безпеки соціально-економічної системи. Розраховано на експертів, науковців, суб’єктів владних повноважень, представників громадських організацій тощо. Ключові слова: економічна безпека, соціально-економічна система, підходи та механізми забезпечення, цивільно-військового співробітництво, аналіз PMESII-PT. Samoilenko I.О. MECHANISMS FOR ENSURING ECONOMIC SECURITY AND STABILITY OF THE SOCIAL AND ECONOMIC SYSTEM IN THE CONTEXT OF CONTEMPORARY MILITARY-POLITICAL CHALLENGES Purpose. This article aims to identify the mechanisms level up economic security and stability of the social and economic system. By doing so, it seeks to develop and implement effective instruments for safeguarding the social and economic system against destructive factors of both internal and external origin. Methodology of research. The study employs a set of research methods, including induction and deduction (to formulate the theoretical foundations of economic security); analysis and synthesis (to identify the principal approaches to economic security and to reveal its categorical essence); a systems approach (to disclose the conceptual foundations and mechanisms of economic security); and formal and logical analysis (to determine the dominant factors in securing the economic security and stability of the social and economic system). Findings. The paper argues that economic security should be conceptualized as a state of reliable protection of the social and economic system against existing and potential threats from both internal and external environments. The study outlines and examines various approaches and mechanisms for ensuring the economic security of the social and economic system. Furthermore, it demonstrates the opportunities and advantages of applying Civil-Military Cooperation (CIMIC) under the conditions of contemporary military-political challenges. A model of the CIMIC system is presented. The paper posits that PMESII-PT analysis constitutes a practical and universal instrument that enables timely responses to changes in the civilian environment. Originality. The research contributes to the further theoretical conceptualization of economic security of the social and economic system in the context of military-political challenges. It advances existing scholarship by refining approaches to its interpretation, offering an original perspective on its conceptual essence, and substantiating the role of CIMIC in strengthening economic security. A model of the CIMIC system is presented. Practical value. The findings of this study hold practical significance, the use of civil-military cooperation as an effective institutional mechanism for increasing the level of economic security of the social and economic system is substantiated. The results may be of interest to scholars, policymakers, government authorities, and representatives of civil society organizations. Key words: economic security, social and economic system, approaches and mechanisms of provision, civil-military cooperation, PMESII-PT analysis.