ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА НАСІННЯ СОНЯШНИКУ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Шарковська, Світлана Олександрівна (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Шарковська С.О. ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА НАСІННЯ СОНЯШНИКУ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ Мета. Оцінка стану виробництва насіння соняшнику в сільськогосподарських підприємствах Київської області та обґрунтування напрямів підвищення його ефективності. Методика дослідження. При проведенні дослідження використовувалися такі методи: монографічний (для всебічного й глибокого вивчення окремих явищ, процесів та виявлення причинно-наслідкових зв’язків їх розвитку), системний (полягає у дослідженнях певних об`єктів як складних систем), економіко-математичний (дав змогу встановити кількісний вплив окремих факторів на досліджуваний результат), статистичний (під час роботи з статистичною інформацією та виведення аналітичних виразів). Результати дослідження. Встановлено, що виробництво соняшнику в Україні останніми роками стає дедалі розвиненою та прибутковою сферою при умові врахування певних особливостей. Визначено, що одним зі шляхів підвищення ефективності виробництва соняшнику є впровадження сучасних технологій його вирощування й зокрема, велике значення має застосування ресурсозберігаючих технологій і на цій основі досягнення росту урожайності. Виявлено, що підвищення рівня ефективності ринку насіння соняшнику є різнобічною проблемою. Її вирішення потребує комплексного розв’язання економічних, організаційних і агротехнічних питань, які дадуть змогу забезпечити суттєве зростання обсягів виробництва соняшнику. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовані теоретичні, методичні і практичні рекомендацій щодо підвищення економічної ефективності виробництва насіння соняшнику в сільськогосподарських підприємствах Київської області. Практична цінність результатів дослідження. Отримані результати дослідження є головною з передумов для вирішення проблем підвищення ефективності виробництва насіння соняшнику. Ключові слова: соняшник; виробництво; ефективність; сільськогосподарські підприємства; рентабельність; прибуток; продукція. Шарковская С.А. ПОВЫШЕНИЕ ЭКОНОМИЧЕСКОЙ ЭФФЕКТИВНОСТИ ПРОИЗВОДСТВА СЕМЯН ПОДСОЛНЕЧНИКА В СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ ПРЕДПРИЯТИЯХ КИЕВСКОЙ ОБЛАСТИ Цель. Оценка состояния производства семян подсолнечника в сельскохозяйственных предприятиях Киевской области и обоснование направлений повышения его эффективности. Методика исследования. При проведении исследования использовались следующие методы: монографический (для всестороннего и глубокого изучения отдельных явлений, процессов и выявления причинно-следственных связей их развития), системный (состоит в исследованиях определенных объектов как сложных систем), экономико-математический (позволил установить количественное влияние отдельных факторов на исследуемый результат), статистический (при работе с статистической информации и вывода аналитических выражений). Результаты исследования. Установлено, что производство подсолнечника в Украине в последние годы становится все более развитой и прибыльной сферой при условии учета определенных особенностей. Определено, что одним из путей повышения эффективности производства подсолнечника является внедрение современных технологий его выращивания и в частности, большое значение имеет применение ресурсосберегающих технологий и на этой основе достижения роста урожайности. Выявлено, что повышение уровня эффективности рынка семян подсолнечника является разносторонним проблемой. Ее решение требует комплексного решения экономических, организационных и агротехнических вопросов, которые позволят обеспечить существенный рост объемов производства подсолнечника. Научная новизна результатов исследования. Обоснованные теоретические, методические и практические рекомендации по повышению экономической эффективности производства семян подсолнечника в сельскохозяйственных предприятиях Киевской области. Практическая ценность результатов исследования. Полученные результаты исследования являются главной из предпосылок для решения проблем повышения эффективности производства семян подсолнечника. Ключевые слова: подсолнечник; производство; эффективность; сельскохозяйственные предприятия; рентабельность; прибыль; продукция. Sharkovska S.O. INCREASING THE ECONOMIC EFFICIENCY OF SUNFLOWER SEEDS PRODUCTION IN AGRICULTURAL ENTERPRISES OF THE KYIV REGION Purpose. The aim of the article is the estimation of the production of sunflower seeds at agricultural enterprises of the Kyiv region and substantiation of directions for increasing its efficiency. Methodology of research. The following methods are used in conducting the research: monographic (for the comprehensive and in-depth study of individual phenomena, processes, and the identification of causal relationships of their development), systemic (consists in researching certain objects as complex systems), economics and mathematics (enabled to establish quantitative influence of separate factors on the researched result), statistical (when working with statistical information and outputting analytical expressions. Findings. It has been established that the production of sunflower in Ukraine in recent years has become increasingly developed and profitable, subject to certain features being taken into account. It is determined that one of the ways to increase the efficiency of sunflower production is the introduction of modern technologies for its cultivation and, in particular, the use of resource-saving technologies and the achievement of the growth of yields is very important. It was revealed that increasing the level of efficiency of sunflower seed market is a versatile problem. Its solution requires a comprehensive solution to the economic, organizational and agricultural issues that will enable a significant increase in the production of sunflower seeds. Originality. Theoretical, methodological and practical recommendations for increasing the economic efficiency of sunflower seeds production at agricultural enterprises of the Kyiv region are substantiated. Practical value. The obtained results of the research are the main preconditions for solving the problems for increasing the efficiency of sunflower seeds production. Key words: sunflower; production; efficiency; agricultural enterprises; profitability; profit; production.