«SMART» ПАРАДИГМА ЯК ОСНОВА ВИЗНАЧЕННЯ: РОЗУМНА ОРГАНІЗАЦІЯ, РОЗУМНА КОМПАНІЯ, РОЗУМНА ФАБРИКА - Нікітін, Юрій Олександрович; Кульчицький, Олесь Іванович (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Нікітін Ю.О., Кульчицький О.І. «SMART» ПАРАДИГМА ЯК ОСНОВА ВИЗНАЧЕННЯ: РОЗУМНА ОРГАНІЗАЦІЯ, РОЗУМНА КОМПАНІЯ, РОЗУМНА ФАБРИКА Мета: Проаналізувати сучасні тренди SMART парадигми і різні підходи до визначення термінів «розумна організація», «розумна компанія», «розумне виробництво», «розумна фабрика». Методика дослідження: В процесі дослідження використано загальнонаукові і спеціальні методи і методичні підходи, зокрема: діалектичний і монографічний методи – для визначення цілей і постановки завдань дослідження, аналізу наукових праць та інформаційних джерел вітчизняних і зарубіжних вчених та синтез їх досвіду; абстрактно-логічний метод і системний підхід – при обгрунтуванні термінів: «розумна організація», «розумна компанія», «розумне виробництво». «розумна фабрика». Результати дослідження: Проаналізовано «SMART» парадигми та різні підходи до визначення термінів «розумна організація», «розумна компанія», «розумне виробництво», «розумна фабрика». Встановлено, що існуючі визначення «розумна організація» загально опираються на сутність SMART парадигми, національної і регіональної розумної спеціалізації стратегії Європа 2020, але кожне окреме визначення не враховує характерних ознак інших визначень. Виявлено, що існуючі визначення терміну «розумна компанія» в переважній більшості не відображає характерних ознак «розумної організації». Визначено, що поняття «розумна фабрика» характеризує сутність гнучкого модульно-структурованого інтелектуального виробництва із використанням кібер - фізичних систем моніторингу технологічних процесів виробництва, але не відображає ролі персоналу та лідерів розумного виробництва. Наукова новизна результатів дослідження: Запропоновано системний підхід до уточнення і визначення термінів «розумна організація», «розумна компанія», «розумна фабрика». Практична значущість результатів дослідження: отримані результати дослідження дозволяють уточнити визначення термінів «розумна організація», «розумна компанія», «розумна фабрика» та надати більш чіткого розуміння цих термінів для бізнес та наукового середовища. Ключові слова: «SMART» парадигма; розумна організація; розумна компанія; розумне виробництво; розумна фабрика. Никитин Ю.А., Кульчицкий О.И. «SMART» ПАРАДИГМА КАК ОСНОВА ОПРЕДЕЛЕНИЙ: УМНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ, УМНАЯ КОМПАНИЯ, УМНАЯ ФАБРИКА Цель. Проанализировать современные тренды SMART парадигмы и различные подходы к определению терминов «умная организация», «умная компания», «умное производство», «умная фабрика». Методика исследования. В процессе исследования использованы общенаучные и специальные методы и методические подходы, в частности: диалектический и монографический методы – для определения целей и постановки задач исследования, анализа научных трудов и информационных источников отечественных и зарубежных ученых и синтез их опыта; абстрактно-логический метод и системный подход – при обосновании определений: «умная организация», «умная компания», «умное производство», «умная фабрика». Результаты исследования. Проанализированы «SMART» парадигмы и различные подходы к определению терминов «умная организация», «умная компания», «умное производство», «умная фабрика». Установлено, что существующие определения «умная организация» в целом опираются на сущность SMART парадигмы, национальной и региональной разумной специализации стратегии Европа 2020, но каждое отдельное определение не учитывает характерных признаков других определений. Существующие определения термина «умная компания» в подавляющем большинстве не отражают характерных признаков «умной организации». Также установлено, что существующие определения «умная фабрика» отражают сущность гибкого модульно-структурированного интеллектуального производства с использованием кибер-физических систем мониторинга технологических процессов производства, но не отражают роли персонала и лидеров умного производства. Научная новизна результатов исследования. Предложен системный подход к уточнению и определению терминов «умная организация», «умная компания», «умная фабрика». Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования позволяют уточнить определение терминов «умная организация», «умная компания», «умная фабрика» и предоставить более четкое понимание этих терминов для бизнеса и научной среды. Ключевые слова: «SMART» парадигма; умная организация; умная компания; умное производство; умная фабрика. Nikitin Yu.O., Kulchytskyy O.I. «SMART» PARADIGM AS A BASIS FOR DEFINITION: SMART ORGANIZATION, SMART COMPANY, SMART FACTORY Purpose: Analyze the current trends of SMART paradigms and different approaches to defining the terms "smart organization", "smart company", "smart manufacturing ", "smart factory". Methodology of research. In the process of research, general scientific and special methods and methodological approaches were used, in particular: dialectical and monographic methods - to determine the objectives and formulation of research tasks, analysis of scientific works and information sources of domestic and foreign scientists and the synthesis of their experience; the abstract and logical method and the system approach - in justifying the definitions: "smart organization", "smart company", "smart manufacturing", "smart factory". Findings. The "SMART" paradigms and different approaches to defining the terms "smart organization", "smart company", "smart manufacturing", "smart factory" are analyzed. It was established that the existing definitions of "smart organization" were based on the essence of SMART paradigm, national and regional smart specialization of strategy Europe 2020, but each individual definition does not take into account the characteristics of other definitions. Existing definitions of the term "smart company" in the overwhelming majority do not reflect the characteristic features of "smart organization". It has also been established that the existing definitions of "smart factory" reflect the essence of flexible modular-structured intellectual manufacturing using cyber-physical systems for monitoring technological processes of manufacturing, but does not reflect the roles of staff and leaders in intelligent manufacturing. Originality. A systemic approach to clarifying and defining of the terms "smart organization", "smart company", "smart factory" are proposed. Practical value. The obtained results of the research allow to clarify the definition of the terms "smart organization", "smart company", "smart factory" and provide a clearer understanding of these terms for the business and scientific environment. Key words: "SMART" paradigm; smart organization; smart company; smart manufacturing; smart factory.